Pomoč pri iskanju po BS

Iskanje po BS je zelo enostavno, če uporabljate brskalnik, ki podpira delo z okviri (frames). V tem primeru se okno razdeli na tri dele: v zgornjem vnasamo iskalno zahtevo, v levem spodnjem dobimo seznam rezultatov iskanja ali besedilo za pomoč, v desnem spodnjem pa izpis vseh bibliografskih podatkov.

V stolpcu Polje izberemo ime polja, po katerem želimo iskati (na primer Avtor). Potem v stolpcu Vsebina vpisemo vsebino polja (geslo), ki jo iščemo (na primer Dimec J). Vrednosti lahko krajšamo spredaj ali zadaj z znakom % (odstotek). Velikost črk ni pomembna (velike in male črke so enakovredne).

Če ne poznamo natančne oblike iskanega gesla, vtipkamo nekaj znanih črk in kliknemo gumb Izberi. V spodnjem levem okvirju dobimo seznam gesel, ki nastopajo v tem polju in število dokumentov, ki vsebujejo to geslo. Geslo, na katerega kliknemo, se vpiše nazaj v masko za iskanje in nadaljujemo lahko z gradnjo iskalne zahteve.

Iskanje sprožimo s klikom na gumb Poišči. Izpis seznama dokumentov, ki ustrezajo iskalni zahtevi, dobimo v spodnjem levem delu zaslona. Vse podatke o posameznem dokumentu lahko prikličemo v spodnji desni del zaslona s klikom na naslov tega zapisa.

Vnašamo lahko tudi bolj zapletene iskalne zahteve. V stolpcu Operator izberemo povezovalni operator, ki določi, kako se interpretira iskalna zahteva. Primer: če zelimo dobiti dokumente, kjer skupaj nastopata kot avtorja Dimec J in Hristovski D, potem v prvi vrstici izberemo polje Avtor, vsebina Dimec J, operator IN, v drugi vrstici pa izberemo polje Avtor in vsebina Hristovski D.

S poljem Največ zadetkov določimo največje število zadetkov, ki jih bo program izpisal, ne glede na dejansko število dokumentov, ki ustrezajo iskalni zahtevi.

Klik na gumb Pomoč izpise to besedilo.